Blogs / Jan Heijn in Nightwriters

Het gebeurde in theater De Kring in Roosendaal, het prestigeuze "De Kleine Komedie' in Amsterdam en in het Wilminktheater in Enschede. Op de agenda staat nog één optreden en dat is in het theater Mezz in Breda. Het is een prachtige ervaring. Niet alleen om de Nightwriters te bezoeken, vooral ook om zelf mee te mogen doen.


5 minutes of fame.


Nightwriters heeft een incentive met de naam '5 minutes of fame', wat beginnende schrijvers de kans biedt om hun korte verhaal on-stage voor te dragen temidden van de gevestigde auteurs, voor een volle zaal.



In december 2012 bracht ik mijn debuutroman Pelgrim uit in eigen beheer. Daarvoor richtte ik een eigen uitgeverij op. Ik wilde niet wachten op de kritieken van de bestaande uitgeverijen en koos ervoor mijn verhalen in de meest pure vorm voor te schotelen. Ik vond dat passen bij de inhoud van Pelgrim, waar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella een grote rol in speelt.


Bij het uitgeven van een boek hoort ook een marketingplan. Consumentenmarketing is complex, zeker daar waar het gaat om het uitgeven van debuutromans. Het is lang en hard werken om het product onder de aandacht van de mensen te krijgen en dan moeten ze ook nog overgaan tot aankoop. En dat in een omgeving waar gevestigde namen al een groot deel van de markt opeisen. Toch wil ik doorknokken om het voor elkaar te krijgen. Iedere kans die ik krijg om een voordracht of lezing te doen, grijp ik met beide handen aan. Of het nu gaat om 10 bezoekers in een bibliotheek of 400 bezoekers in De Kleine Komedie, iedere bezoeker is er een. Serious Request bood 5 minutes of fame aan en ik greep mijn kansen met beide handen, in de wetenschap ook nog iets te doen voor het goede doel.


Jan Heijn in De Kleine Komedie 18 maart 2013


Teksten voordragen


Aanvankelijk koos ik ervoor om hoofdstuk drie van mijn debuutroman Pelgrim voor te dragen. Het gaat over het prille begin van verliefdheid. Een eerste subtiele aanraking tussen mensen in de werkelijkheid van de liefde, waaruit een bijzonder verlangen kan ontstaan. Het is zo menselijk.


Het plubliek waardeerde de voordracht met een warm applaus. Bijzonder was ook dat onder het publiek enkele bekenden waren die met mobiele telefoons films hadden gemaakt die kort daarna al via youtube te bekijken waren.


Column voor Nightwriters


Om een goede aansluiting te vinden met de rest van de Nightwriters, schreef ik een column, speciaal toegesneden op de theatershow. De column kan je binnenkort terugvinden op deze site.  Als je het al eerder wilt zien en horen kom dan op vrijdag 29 maart naar Mezz in Breda. Het begint om 20.00u.

Beoordeel dit blog