Blogs / Pelgrim

Soms is er een moment waarin niets meer in de weg staat en alles bij elkaar komt. Een moment waarin alles opeens geopenbaard wordt. Als een geschenk uit de hemel. Zoiets afdwingen of uitvinden is onmogelijk. Het overkomt je. Je mag het ontdekken.


Dan is het alsof je ziel wordt geraakt door iets wat je ziet,  wat je voelt of wat je meemaakt. Dat kan van alles zijn, zoals het zien van een schilderij, een stukje in de muziek dat je onderdompelt in een warm bad, waardoor je even niets meer hoeft te dragen. Zoals verliefdheid. En soms ontstaat dan een verlangen. Een eindeloos verlangen. Een verlangen naar eindeloosheid. 


Laat het eens even stil zijn in jezelf. Zo stil dat je de vibratie van de wereld kunt voelen. Dan hoor je de stilte en zou je op reis willen. Op reis in de stilte achter de stilte. Om niets meer te hoeven zeggen en alleen nog maar te hoeven luisteren. Uit nieuwsgeierigheid. In vol vertrouwen. Om uit te vinden wat daar is, in de wetenschap dat het niets anders is dan de liefde. 


Soms is het even weg. Dan weet je niet meer wat je wilt en droom je van iets waarvan het lijkt of het niet meer voor je is weggelegd. Alsof je dezelfde steen steeds maar weer de berg op moet rollen. Alsof je bij vergissing bent afgeslagen in een doodlopende straat zonder einde.  


Er zijn ook momenten waarop je exact weet wat je wil en waarheen je gaat. Je weet dat het goed is voor jou en dat het kan. Dat het mogelijk is. Omdat de situatie het wil toelaten. Omdat je de vaardigheden bezit om het te doen. Voor jezelf. Of voor een ander. In complete authenticiteit. 


Heb de moed om op weg te gaan naar een grote belofte. Heb het volle vertrouwen om de stap te nemen en op weg te gaan naar en groot geheim. Zoals soms in de vroege morgen,  als de zon opkomt. Als je de dauw in het gras als het ware kunt 'voelen' aan de schoenen die je die morgen in alle vroegte hebt aangetrokken om de rivier over te trekken. Als je de geur ruikt, in de lucht die je longen vult en je de kracht geeft om het te doen. Als je kunt zien hoe je ademt en het leven werkelijk door je aderen voelt stromen. 


Ga op weg. Niet om te moeten overwinnen, maar omdat de overwinning al in je zit en je het simpelweg wilt gaan beleven. Niet omdat je het gaat nemen, maar omdat je klaar bent om het te ontvangen. 


Ware liefde, het zit in ieder mens. Het is er. Al moet je er soms hard voor werken. Al moet je soms de twijfel verslaan, wanneer je jezelf ijkt aan je principes en aan datgene wat je ziet en beluistert in de dingen en de mensen om je heen. Al moet je er soms hard voor werken om vertrouwen te herontdekken. 


Soms is de liefde zo ver weg dat je dieper moet graven dan ooit tevoren. Dieper dan diep door de krochten van je ziel. Er is dan nog maar één uitweg: de weg van oprechtheid met jezelf en met de ander. Een weg waar geen enkel harnas je nog zal kunnen redden. Maar ga die weg. Luister werkelijk. Zie werkelijk. Doe wat je moet doen en onderga wat je moet ondergaan. De belofte is alles wat je zoekt te zullen vinden. 


Voel je gewenst. Voel je nodig. Weet dat je er gewoonweg mag zijn zonder dat je daar iets of iemand voor hoeft te bedanken. Weet dat je aanvaard bent met al je goede kanten en met al je duistere kanten. Heb geen angst meer voor zoiets als gezichtsverlies of schaamte. Aanvaard jezelf met oprechtheid en in zijn geheel. Kies voor overgave aan het goede en ga de strijd aan. Met het doel om op de bodem van je ziel te vinden waar je altijd al naar hebt gezocht. 


Laten we het doen, samen, maar ook eenieder voor zich. Laten we geen grote dingen doen maar kleine dingen. Laten we kleine dingen bijzonder doen. Heb geen besef meer van angst, maar ben vol vertrouwen en durf te proeven van de vruchten die de overgave je zullen schenken. Laat je ingewijd worden in een groot geheim. Laat je in vervoering brengen door passie. Door zielsverwantschap. Door oneindigheid. 


Heb het lef om het vangnet weg te trekken. Heb het lef om alles te riskeren. heb het lef om de schaamte voorbij te gaan en in de kleinheid en de naaktheid van het bestaan compleet oprecht te worden met alles waaronder jezelf. Herontdek jouw religie. Herontdek jouw identiteit. Breng gerechtigheid aan in je ziel, met jouw God, met de ander. 


Heb een zuiver hart, zodat je niet meer hoeft te vertrouwen op mensen of op macht. Harnas jezelf met het schild van vertrouwen. Trek weg uit het eindige en ga - op de plek waar je bent - binnen in de oneindige ruimte en vind je weg. In het vertrouwen dat alles wat je nodig hebt er ook daadwerkelijk en in overvloed zal zijn. 

Beoordeel dit blog