Blogs / Verder gaan IV: Verbond

Toen ik uitvond dat ik dit leven helemaal zelf moet leven en daarvan niets kan delegeren, ontwaakte ik en zag dat er veel te doen was. Niet om dan maar zoveel mogelijk te genieten, genot is maar een zeer beperkt onderdeel van dit leven, maar om een goede weg te zoeken, naar het moment waarop ikzelf de grote rivier zal oversteken. Wie ben ik?


Plato benoemde schijn en waarheid. Schijn is alles wat zich afspeelt. Schijn is er, doet zich voor in mijn situatie en trekt voorbij. Uiteindelijk zal ik alles verliezen, zelfs het lichaam waarin ik huis. Dat is geen reden voor depressie, zachtmoedigheid helpt ons onderweg.


‘Waarheid is in de lezer zelf’. Waarheid vinden is thuiskomen. Waarheid speelt zich af in de geest, plek van gedachten en overleggingen. Wanneer ik mijn gedachten en overleggingen waarneem, groeit het bewustzijn dat ik een ziel ben. Mijn ‘ik’ onderscheidt immers wat zich afspeelt in de geest.


Wat ik wil kan ik beredeneren met woorden en beelden en die zijn gemakkelijk beïnvloed door wat zich voordoet in mijn situatie. Het verlangen zit dieper. Het kennen van mijn verlangen helpt bij het begrijpen van mijn roeping. Luisteren naar mijn roeping is luisteren naar God. Hij vertelt mij liefde en alles wat daaruit voortvloeit en daarmee samenhangt. In mijn omgang met mijzelf en met anderen zoek ik liefde. 


Mij door Hem laten liefhebben, vereist overgave. Overgave kan alleen met zelfkennis. Die overgave brengt mij thuis. Wanneer ik mijn verweer laat zakken, word ik gevonden. Mijn zoektocht is dus ook het laten zakken van mijn verweer. Levend in mijn waarheid kom ik thuis en bekijk ik mijzelf om mijzelf te kennen. Ik heb weet van liefde, van God-in-mij. Vanuit mijn thuis zoek ik jou. Ik zie mijn tekortschieten, maar ik kan je alleen vinden als je je laat vinden. Vergeef mij, zoals ik jou wil vergeven. Ik verlang ernaar om je lief te hebben, zoals ik ook naar jouw liefhebben verlang. 


Een groot geschenk is mijn talent, het mooie van mij. Daardoor kan ik van alles om een bijdrage te leveren aan de plek waar ik ben en aan de mensen om mij heen. Met het luisteren naar mijn roeping en het inzetten van talenten kunnen we eindeloos met elkaar uitwisselen. Het zal uit onze tenen komen, we zullen juichen van geluk en we zullen leven in vrede. 


Met mijn leven heb ik de vrije keuze te doen wat ik wil. Wie ik ook ben en waar ik ook vandaan kom, de gedachten en overleggingen in mijn geest zijn aan mij. Waarheid in mij gaat niet om mij. Ik spits mijn oren om te luisteren naar mijn roeping en gebruik mijn talenten als middelen om vorm te geven aan en in te zetten op mijn roeping. Zo vind ik mijn weg. 


Omdat liefhebben gaat vanuit een zuiver hart, wil ik het niet besmeuren, zeker niet met wandaden die de ziel raken. Omdat ik in toenemende mate kan herkennen dat mensen soms ook bedriegen, dollen, schenden en de draak steken met God, weet ik waar ik niet moet zijn. Zelfs als die bedriegers en schenders bij mij in de buurt zijn en zeker wanneer zij mij allerlei moois beloven, mij onder druk zetten of zelfs smeken, dan nog wil ik niet met hen meedoen. Hun pad immers, breekt af.


Hoe liefdevoller ik ben, des te meer vertrouwen er is in mij. Om God, mijzelf en de ander te kunnen vinden wapen ik mij met een schild van vertrouwen. Al gaande, neem ik mijzelf onder de loep in de wetenschap dat Hij mij bekijkt en met mij meekijkt. Liever leer ik mijzelf beter kennen, zuiver ik mij uit en zet ik mij in voor mijn zuivere en reine hart. Wanneer dan het moment daar is, dat ik mijn leven zal teruggeven aan Hem van wie ik het kreeg, zal ik wakker zijn en zien dat ondanks alles dit leven zinvol en goed is.


Terwijl ik mijn weg ga, sluit ik mijn verbond met God. Terwijl jij jouw weg gaat, is het prachtig om ook met jou een verbond te sluiten en ik roep je op om dat ook te doen met God. Van mijn talent krijg je wat jij kunt aannemen en ik ben nieuwsgierig naar jouw talent. 


Geven om niet kost me niets. Dat brengt mij dichter bij mijn bestemming en dat doe ik, zodat jij jij kunt zijn: jouw bestemming. In dat geven heb ik God lief. Wie je ook bent, God is immers ook in jou. Als ik Hem trouw ben, ben ik veilig. Dan kan ik er zijn zoals ik ben, zonder dat ik mij hoef aan te passen of te veranderen, net als jij. Dat is goed voor mij, en de mensen om mij heen. Zo is mijn leven vruchtbaar.

Beoordeel dit blog