Blogs / Verder gaan III: Waarheid

Met twee benen in een leven van liefde staan en jezelf staande houden vergt een zuiver hart. Afglijden is inherent aan het leven. Tot inkeer komen is de kunst van het leven. Het zijn juist de dingen die de ziel raken, die het onderscheid tussen goed en kwaad scherpstellen.


De ontwaarbare sluier over de ziel is herkenbaar als de bergen. Dan is het hoofd vol van gedachten en overleggingen die de deur doen sluiten. Wanneer de gedachten bezet zijn met beelden en teksten die geschreven worden met de inkt van de angst en het vertrouwen vernielen, wordt de ziel meegesleurd, een kerker in en geketend. 


Ik heb het over de dingen die mensen beschadigen tot in de ziel. In de omgang met je naaste daarom de oproep om waardigheid te behouden voor jezelf én de ander. Daarom de oproep om eerbied te tonen voor je ouders, niet te moorden, geen overspel te plegen, geen roofbouw te plegen, niet te stelen, niet te bedriegen en andermans huis, vrouw en spullen niet te willen hebben. Iedere handeling, of misschien zelfs iedere gedachte gedaan in strijd met deze regels, is een vergrijp dat raakt tot in de ziel en daarmee laad je onrecht op jou en de ander. 


Dat onrecht brengt mensen in nood en dat is ook het moment waarop de mens zich bewust is van die andere werkelijkheid waarvan we niet precies weten wat het is, maar wel weten dat het er is. In de duizenden jaren benaamden mensen Hem als Adonai, Jahweh, God, Vader, Almachtige, Wezer. De ontmoeting met Hem is op de bodem van je ziel, waar woorden tekortschieten, omdat het onbeschrijflijk is, waarvan jij geen beeld zult maken, waar je alle eer aan wil geven en waarvoor je alle respect zult hebben.


De ervaring die jouw openbaring aan jou zal schenken is een bewustzijn van waar de aarde, de hemel en alle leven gecreëerd zijn. Dat is waarvan een mens tot recht komt. De diepe innerlijke rust, het diepe verlangen, het woekeren met je talenten, dat zijn de dingen die de bevrijdde ziel zo herkenbaar maken. 


Kwaad bezet de geest, plek van gedachten en overleggingen. Het spoort de angst aan, stookt geweld op en is gericht tegen de ziel. Angst doet het vertrouwen afsterven. Naarmate onrecht toeneemt - in deze wereld en in dit leven is dat onontkomelijk - worden jouw reflexen op dat onrecht, of je er nu slachtoffer aan bent of het hebt veroorzaakt, steeds herkenbaarder. Kind of volwassen, die schoonheid van de mens, de levensenergie, de blijdschap, die zijn niet zichtbaar wanneer mensen kwaad doen. 


Goed doen leidt tot vrede en plezier. Goed doen maakt je geliefd. Kind of volwassen, het wordt duidelijk zichtbaar wanneer het kan woekeren met het talent. Dan is er de energie om alles aan te kunnen en de blijdschap om het te doen. Of het nu gaat om de schone kunsten of in de manier waarop het met zichzelf of met de ander omgaat, de vreugde en de blijdschap zelf geeft wel aan dat het dan goed zit. 


Leven in de wijzing die de liefde van je vraagt, schept een geestelijke vrijheid die ruimte schept voor het verlangen. Verlangen is anders dan de wil, het zit dieper. De wil kun je bedenken, het verlangen hoort bij de ziel. Wanneer je luistert als het verlangen roept, ben je op de goede weg. 


Blijf weg van wat doemt en kies voor wijsheid. Ga niet om met mensen die andermans bezittingen, huis of vrouw willen overnemen. Ga niet om met de mensen die geen eerbied hebben voor ouders, die roofbouw plegen en plunderen mensen en bezit, mensen met een dubbele agenda, mensen die stelen, dollen, spotten en bedriegen. Ga niet mee met wie kwaad doen. Doe dat wel en je zult gericht worden en dat zal je merken in je gedachten en je overleggingen: gaan die over goed of over kwaad? Wanneer kwaad geschiedt zal je dat merken aan de mensen die je liefhebt. Schijn eens een helder licht en kijk eens goed, wat is er nu werkelijk te zien en te beluisteren?


Waarheid is in de lezer zelf. Jouw bestaan in jouw waarheid, jouw denken, jouw fantasie: werkelijkheid en waarheid is. Alles om je heen is schijn. Welk aanzien en succes je ook geniet, eenieder heeft een waarheid, een denken, een fantasie, een werkelijkheid, een waarheid, net als jij.


Waarheid is in jouzelf. Wees lief voor elkaar, daarmee doe je niets verkeerd. Kind of volwassen, de schoonheid van de mens, de levensenergie, de blijdschap, die zijn wel zichtbaar wanneer een mens goed doet. Dan is er ruimte voor de liefde waarin het bijzondere tot leven komt. 


Richt jezelf. Onderken jouw tekortschieten en zuiver jouw mens-zijn uit alle schroot van jouw leven. Zuiver uit jouw verbond met God en met de mensen om je heen. Dat er soms iets fout zal gaan is menselijk, maar kom dan tot inkeer en vraag vergeving. Dat is de levenskunst die bevrijdt, redt en heelt. 


De klok tikt. 


 


 


 


 


 

Beoordeel dit blog